Často podceňujeme naši závislost na systému GPS (Global Positioning System), který však během 24 let zásadně změnil náš život a svět, v němž žijeme. Představte si, jak by se naše každodenní rutina změnila bez technologie GPS. Mimo jiné by k navigaci z bodu A do bodu B byly nutné papírové mapy a sledování dodávek by bylo nemožné. Zejména geocaching by nikdy nevznikl.

Tato proměna se datuje ke klíčovému okamžiku 2. května 2000, který kačeři nazvali Blue Switch Day – Den modrého přepínače. Před rokem 2000 americká armáda vyráběla a rozmisťovala satelity za účelem získávání přesných informací o poloze pro vojenské účely. V Den modrého přepínače však americká vláda učinila přelomové rozhodnutí, které zpřístupnilo GPS pro veřejné použití. Kačeři si tento den připomínají jako milník, který si připomínají s hrdostí a oslavou.

Nástup přesné technologie GPS přinesl novou éru možností a podpořil inovace a průzkum po celém světě. Není náhodou, že hned následující den, 3. května 2000, byla ukryta první keš a vznikla tak hra geocaching.

Geocaching HQ vytvořilo suvenýr k oslavě Blue Switch Day 2024. K získání tohoto suvenýru musí hráči v období od 2. do 5. května 2024 najít jednu keš, navštívit event nebo dokončit etapu Adventure Lab®.

Jak letos oslavíte Den modrého přepínače?