Nestává se každý den, abyste spolupracovali s největšími kapelami hudebního průmyslu, protože jste důvěryhodným fotografem pro tuto práci – ale takový je život Ryana Russella, fotografa hudební scény v Seattlu/Bellinghamu ve státě Washington. Když Ryana zrovna nevolají na natáčení, praží kávu a pomáhá místnímu podniku s propagací jeho kávy.
Ryan nedávno objevil geocaching a zaujal nás, takže jsme chtěli znát jeho příběh:
Pro ty, kteří tě neznají, můžeš se stručně představit?
Ahoj, jmenuji se Ryan Russell a více než 20 let jsem pracoval v hudebním průmyslu a fotografoval kapely jako Paramore, Death Cab for Cutie a My Chemical Romance. Před sedmi lety jsem si (částečně) chtěl od hudby odpočinout a začal jsem pracovat v pražírně kávy v Bellinghamu ve státě Washington.
Proč fotíš? (spíše existenciální otázka pro umělce)
Ať už jsem na koncertě ve sklepě, kde se tísní 100 lidí v prostoru pro 20, v aréně s více než 10 000 místy nebo na opuštěné benzínové pumpě uprostřed ničeho, vždycky chci dokumentovat, kdekoli se právě nacházím. Většina mé práce se zaměřuje spíše na snímky ze života než na konceptuální práci v ateliéru. William Eggleston vytvořil neuvěřitelná díla ze všedních scén, zatímco Charles Peterson zachytil syrovost a chaotičnost živých vystoupení. Oba fotografové měli velký vliv na estetiku mého fotografování.
Jak ses dostal k hudebně-fotografickému průmyslu?
Brzy po roce 2000 jsem vytvářel webové stránky pro místní kapely v Birminghamu v Alabamě, kde jsem vyrůstal. Jedna z větších místních kapel v té době podepsala smlouvu s nahrávací společností a požádala mě, zda bych pro ni vytvořil web. V té době jsem také začal studovat vysokou školu, rozhodl jsem se zapsat na kurz fotografování a koupil jsem si fotoaparát, abych mohl dokumentovat koncerty, abych měl co na stránky dávat. Začali předskakovat větším kapelám a já jsem mohl fotit obě kapely. Větší kapely si mě začaly najímat na focení a v průběhu let se to začalo rozrůstat. Když jsem v roce 2006 dokončil vysokou školu, fotil jsem obaly alb a časopisů a uvědomil jsem si, že to je to, co budu dělat jako kariéru.
Co by sis přál, aby lidé věděli o pražení kávy?
Je neskonale fascinující, jak malé změny mohou mít velký vliv na výslednou praženou kávu. Jednou z mých nejoblíbenějších součástí kávy je to, jak může zpracování sklizené kávy ovlivnit její výsledek. Před vývozem “zelené” kávy do pražíren používají farmy různé metody odstraňování slupky a slizu z kávových třešní. Můžete mít kávovník stejné odrůdy ze stejného pozemku na stejné farmě a po sklizni ho zpracovat třemi různými způsoby a každý bude po upražení a uvaření chutnat úplně jinak.
Tady v HQ rádi posloucháme příběhy o tom, jak lidé s geocachingem začali. Jaký je tvůj příběh?
V roce 2007 jsem měl několik přátel, kteří geocaching provozovali, a ti mi vysvětlili, co to je.
Nakonec jsem si vytvořil účet a trochu se porozhlédl, ale neměl jsem tehdy GPSku, abych našel nějaké kešky. Rychlý přesun do současnosti – moje tchyně ráda brala děti na geocaching v Montessori škole, kde pracovala, a zmínila se o tom o Vánocích 2022. S manželkou máme batole a napadlo mě, že by to mohla být zábavná rodinná aktivita.
Rozhodli jsme se začít nový rok tím, že jsme na Nový rok našli naši první (GC9XDHC) a od té doby se tomu věnujeme.
Jaký byl tvůj nejoblíbenější moment při geocachingu?
Upřímně, návštěva telefonní ústředny – The Switchboard. S manželkou a malým dítětem jsme jeli do Seattlu oslavit lunární Nový rok a zastavili jsme se tam. Poprvé jsme navštívili tak obrovskou keš a naše batole bylo tak nadšené, že ji můžeme otevřít. Složitost použití kabelů rozvaděče k vyřešení hádanky byla tak zábavná. Nemluvě o tom, že se hlavolam po otevření každým návštěvníkem znovu zašifruje spolu s jinou předem nahranou zprávou, která vám na začátku dává pokyny (my jsme si je vyslechli od Roz z filmu Příšerky s.r.o., o které mi owner později řekl, že je skutečným hlasem herce). Ústředna je také malou knihobudkou a naše batole si tu vybralo knihu o dinosaurech, která u nás od té doby podněcuje dinosaurománii.
Celý rozhovor v angličtině si můžete přečíst zde.